Tę niemiecką prostą sałatkę pokochała moja rodzina. Gotowa w 20 minut i zawsze smakuje

Dodano:
Sałatka z makaronu i wędliny Źródło: Shutterstock / Angelika Heine
Sałatka z makaronu i kiełbasy to potrawa inspirowana kuchnią niemiecką. Dzięki kilku prostym składnikom przekąska zachwyca wyrazistym smakiem i jest bardzo sycąca. Moja rodzina za nią przepada.

Sałatki makaronowe są proste i szybkie w przygotowaniu. Można do nich wykorzystać makaron z wczorajszego obiadu, co pozwala uniknąć marnowania resztek produktów spożywczych lub dodać świeżo ugotowany, ostudzony makaron. Moja rodzina kocha dania makaronowe, a jednym z nich jest sałatka z poniższego przepisu. Często podaję ją na kolację. Lubimy również z żoną wziąć ją na drugie śniadanie do pracy.

Jak zrobić sałatkę z makaronu i kiełbasy?

Tradycyjnie niemiecka sałatka makaronowa najczęściej przygotowywana jest z dodatkiem mortadeli. W sklepach trudno znaleźć wysokiej jakości mortadelę, dlatego zastąpiłem ten składnik suchą kiełbasą, ale możesz również użyć parówek, szynki konserwowej wieprzowej, kabanosów, szynki drobiowej oraz innej wędliny pieczonej, gotowanej lub wędzonej.

Do sałatki z kiełbasą idealnie nada się makaron w różnych kształtach. Wykorzystuję makaron, którego resztki akurat mam w kuchennych szafkach np. świderki, rurki, muszelki. Możesz również ugotować kilka różnych makaronów o podobnej wielkości. Najlepiej smakuje sałatka z makaronem ugotowanym al dente, który stawia lekki opór podczas gryzienia. Idealną strukturę po ugotowaniu ma makaron z pszenicy durum. Możesz go jednak zastąpić makaronem pełnoziarnistym, który sprawi, że sałatka będzie jeszcze bardziej pożywna i zapewni dłuższe uczucie sytości.

Makaron i kiełbasa to niejedyne składniki aromatycznej, sycącej sałatki. Ich smak wzbogacam, dodając ogórki kiszone lub konserwowe, zielony groszek, cebulę i ugotowane na twardo jajka. Sos robię z majonezu, śmietany, musztardy i przypraw.

Przepis: Sałatka z makaronu i kiełbasy

Sycąca i smaczna sałatka idealna na kolację.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Niemiecka
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
5
Liczba kalorii
478 w każdej porcji

Składniki

  • 200 g suchego makaronu
  • 250 g kiełbasy krakowskiej suchej
  • 4 ugotowane na twardo jajka
  • 6 małych ogórków konserwowych
  • 1/2 puszki groszku
  • 1 mała cebula

Na sos:

  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 łyżka ostrej musztardy
  • sól i pieprz

Do dekoracji:

  • natka pietruszki

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie makaronuMakaron ugotuj al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ugotowany makaron odcedź, przelej zimną wodą, żeby zatrzymać proces gotowania i pozostaw do ostygnięcia.
  2. Przygotowanie pozostałych składnikówKiełbasę obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Ogórki osusz z zalewy, obierz (opcjonalnie) i pokrój w małą kostkę. Jajka obierz i pokrój w kostkę, zetrzyj na tarce o dużych oczkach lub rozgnieć widelcem. Cebulę obierz i bardzo drobno posiekaj. Groszek przełóż na sitko i odsącz z zalewy. Natkę pietruszki umyj, osusz i posiekaj.
  3. Przygotowanie sosuW małej miseczce wymieszaj majonez, śmietanę i musztardę. Dopraw sos do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
  4. Łączenie składnikówWszystkie składniki sałatki umieść w misce i wymieszaj z sosem. Dopraw potrawę do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Sałatkę z makaronu i kiełbasy podaję lekko schłodzoną. Przed podaniem dekoruję sycącą przekąskę natką pietruszki.

Nie przepadasz za sałatkami z makaronem?

Możesz pominąć dodanie makaronu i przygotować pyszną niemiecką sałatkę z kiełbasą – Wurstsalat, która fenomenalnie smakuje podawana na pieczywie. Do tradycyjnej Wurstsalat polecam pokroić składniki w cienkie paseczki. Możesz przygotować tę wersję niemieckiej sałatki bez dodatku jajek i groszku.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...